mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2020. június 30., kedd

UGAR_LEMEZFORGATÓ 002 Metro: Egy este a Metro klubban 1970

A Metro a Népstadionban
Azokat a magyar lemezeket pakolom az ugar_lemezforgatóra, amik nicsenek a DEEZER zenetárában, ezért nem kerülhetnek be a válogatásokba, de a PATERNOSTER_MUSIC repertoárjából nem maradhatnak ki. PUNK_TUM


Kétségtelen, nem mérhető a Syrius ödögi álarcosbáljához, és kissé ingadozik a dalok színvonala, de szeretem.







...készült ez a felvétel szombar este, azok számára, akik kintrekedtek.
A oldal
Ha Júliát kérdeznék meg… (Sztevanovity Zorán/Sztevanovity Dusán) – 4:45
Hol az a hely? – 4:25
És közben szólt a Colt – 2:48
1x, 2x, 3x… – 2:24
Árva bárka – 3:48
Kócos ördögök (Sztevanovity Zorán/Sztevanovity Dusán) – 2:25

B oldal
Lóg a falon egy fekete kard – 4:23
Ha fánk vagy, örülj, hogy élsz – 4:02
Az én életrajzom – 4:48
Könnyűvérű lányok (Sztevanovity Zorán/Sztevanovity Dusán) – 3:55
A szívem hív, hív… (Fogarasi János/Brunner Győző) – 4:04


Fogarasi János – billentyűs hangszerek, vokál, Sztevanovity Dusán – ritmusgitár, Frenreisz Károly – ének, basszusgitár, Brunner Győző – dob, ütőhangszerek, Sztevanovity Zorán – ének, gitár

Inkább csak nosztalgia
Bónuszdalok a 2000-es CD kiadáson - 1967–1968-as kislemezdalok. Schöck Ottó és Sztevanovity Dusán szerzeményei, kivéve ahol a szerzők jelölve vannak.



Álmodozom a világról (Schöck Ottó/S. Nagy István/Sztevanovity Zorán) – 2:58
Végre itt van az óra (Sztevanovity Zorán/S. Nagy István) – 2:12
Bábel (Schöck Ottó/S. Nagy István) – 2:41
Egy kisfiú és egy kisleány (Sztevanovity Zorán/Sztevanovity Dusán) – 2:39
Azért is az égben járok – 3:22
Törött pohár – 3:22
Nem vagyok elveszett ember – 3:05
Dohányfüstös terem – 2:54
Pár csepp méz – 2:53

Sztevanovity Zorán – ének, gitár, Sztevanovity Dusán – ritmusgitár, vokál, Schöck Ottó – billentyűs hangszerek, Rédey Gábor – basszusgitár, vokál, Veszelinov András  – dob, ütőhangszerek, Frenreisz Károly – ének, basszusgitár, szaxofon, Brunner Győző – dob, ütőhangszerek


A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt
Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban... című korongja. A jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét.
...
A Metróval az évtized végére nagyon futott a szekér, 1969-ben megjelent a csapat stúdiólemeze is.
A zenekarnak fontos lett volna, hogy mielőbb újabb lemezük jelenjen meg, mert a koncertrepertoárjuk nem volt elég bő, nagyon kellettek az új dalok, de a hanglemezgyár csak később akart újabb Metro-stúdiólemezt kiadni – mondta Sztevanovity Dusán.
Mint Zorán felidézte, legtöbb daluk zeneszerzője, Schöck Ottó (ő írta az Ülök egy rózsaszínű kádban című slágert) 1970 elején kiszállt a Metróból, mert elege lett az állandó koncertezésből, a sok utazásból, helyét a jazz-színtér egyik elismert alakja és igen érdekes figurája, Fogarasi János vette át. Neki volt Magyarországon először saját Hammond-orgonája, ami a Metro számára új távlatokat nyitott. Ő játszotta a legfontosabb szerepet az Egy este a Metro Klubban… című lemez létrejöttében.
„Fogar a Filmgyárban dolgozott hangmérnökként, hozzá tudott férni stúdióminőségű magnóhoz, egy UHER készülékhez, ami elfért a Hammond tetején és képes volt profi sztereóhangzást biztosítani. Mikrofonokat is szerzett, ami nélkülözhetetlen volt a koncertfelvételhez” – jegyezte meg Zorán.
A koncertfelvétel 1970. május 30-án és 31-én, szombaton és vasárnap zajlott. Bár szó sem lehetett utókeverésről, mai füllel is jól szól az anyag. „Amikor az A oldallal végeztünk, átmentünk az emeleti irodába, visszahallgattuk a számokat, és ha hiba volt, újravettük azokat. A közönség tudta, hogy lemezfelvétel készül, nagyon együttműködően, aktívan állt a dologhoz” – mesélte az énekes.
...
Az Egy este a Metro Klubban… című lemezen hallható tizenegy szám egyike sem szerepelt korábbi Metro-lemezen. Eljátszották mások mellett a Hol az a hely, a Kócos ördögök, Az én életrajzom és a Könnyűvérű lányok című új dalt. A zene progresszívebb, mint az 1969-es Metro-lemez inkább bohókás számai, Dusán szövegei elmélyültebbek, komolyabb témákat érintenek.
„A zenekar útkereső időszakában volt, amit Fogar dzsesszes attitűdjével próbáltunk betölteni. A lemezre Karesz hét dalt írt, Zorán hármat, Fogar egyet” – idézte fel Dusán...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése