mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2020. június 7., vasárnap

MAGYARUGAR ÁSATÁS 2. SZELVÉNY / KEX, SYRiUS, TŰZKERÉK / FALLOW.hu excavation 2nd section

Kex, Syrius, Tűzkerék


Y o u T u b e   P l a y L i s t



M.U.Z.I.K. / MAGASPINCE / Kex, Syrius, Tűzkerék
"1969, 1970, 1971, 1972, és aztán vége. Kifújt, annyi. Saját közönségük imádta, a szélesebb publikum nem ismerte vagy nem értette őket, hivatalos helyeken pedig idegenkedtek tőlük. Nem volt esélyük. A Kex túl intellektuális, a Syrius túl elvont, a Tűzkerék túl proli volt - így vagy úgy, de az elvárásokhoz igazodni képtelen, végletes egyéniségek."

01 Kex - Elszállt egy hajó a szélben
02 Kex - A család
03 Kex - Tiszta szívvel
04 Kex - Pirosmadár
05 Kex - Országút szélén
06 Kex - Csillagok
"A salgótarjáni amatőr fesztivál zsűrije nevetve adta át a Kexnek az arany diplomát, mégsem a hivatalok kegyeltjei voltak 1969-1971 között, hanem kizárólag saját törzsközönségüké. Amikor az Illés előzenekarnak hívta őket országos turnéjára, nemigen fogták fel a népek, amit tőlük kaptak.
A Kex menthetetlenül a Budai Ifjúsági Park, a Citadella, a Bem rakpart 6., a Fő utcai Párizs-kert, az Egyetemi Színpad házizenekara maradt tündöklése másfél éve alatt. (Egyébként egy Kex-koncert szünetében lépett először közönség elé Cseh Tamás, aki hosszabb, önkéntes házibuli-pódiumba zártság után, befolyásos művészértelmiségiek - Jancsó Miklós, Gyurkó László - segítségével színpadra, filmre, végül 1977-től lemezre jutott Bereményi Géza szövegeire írt dalaival - már amelyikre pecsétet ütött a sanzonbizottág.)"

"Gyerekkori barátja, Czakó Gábor az itt látható egyik Baksa-noteszlap publikálásakor így jellemezte: "Baksa-Soós Jancsi nem zenész, nem költő, nem festő, nem színész, nem rendező, ahogy a lexikonok írják majd róla, hanem művész. Teljes és nyitott személyiség, aki képes és hajlandó bármit új oldalról szemügyre venni, legyen az borsószem, vacsora, zene, végrehajtó, helyesírási szabály, közhely, Magas Művészet, hatalmasok, még ha vérébe kerül is a kísérlet: a szó átvitt és szó szerinti értelmében egyaránt. Többek között tőle tanultam, hogy a művészet nem a fül, a nyelv, a kéz ügyessége, hanem - magatartás." (Mozgó Világ, 1980 május)



07 Syrius (HUN) 1971 Australia Dream About the Dance of the Flowers (Széttört álmok szvit)
08 Syrius (HUN) 1971 Australia Manic Depression
09 Syrius (HUN) 1971 Australia Strawberry Fields
10 Syrius - Tiszta szívvel (English)
11 Syrius - Fáradt a Nap (HQ)
12 Syrius (HUN) 1971 Australia I"ve Grown Tired Already (Széttört álmok szvit)
13 Syrius (HUN) 1971 Australia No Use to Cry Baby
14 Syrius - Hey Joe
15 Syrius - 1973 Demo 1:04:00 Igazi tisztaság  0:00  (Hamlet a sólyom  4:46  Nyitány és induló 11:11 Crooked man  21:42 Kiáltás méhében  28:33 Magas fák közt  37:22) Orszáczky (Jackie)  Miklós - ének, basszus Tátrai Tibor - gitár Ráduly Mihály - alt- és tenor szaxofon, fuvola Baronits Zsolt - tenor szaxofon Pataki László - billentyűs hangszerek Veszelinov András - dobok
"A Syrius 1970-ben lépett színre, előbb a zenész-szakmát hódította meg, aztán a Budapesti Műszaki Egyetem Bercsényi utcai kollégiumába zsúfolódó fiatalokat. Merészen improvizáltak, ingáztak rock és dzsessz kitaposatlan - külföldön is épp abban az időben átjárhatóvá tett - határvidékén, azoknak az embereknek a szabadságával, akiknek a keze követni képes képzeletük szárnyalását.
1970 telén turnézni indultak az ausztrál nyárba, sikerük volt, aztán hazajöttek, zenéltek, szerencsétlenkedtek egy sort, utaztak volna vissza,de nem lehetett, aztán szép lassan elhalt az egész, szétszéledtek,ki merre látott."

A Devil's Masquerade / Az ördög álarcosbálja külön poszt.


16 Taurus EX-T 25 75 82 - Zöld csillag
17 Taurus EX-T 25 75 82 - Szólíts meg vándor
18 Taurus EX-T 25 75 82 - Lány, akire szerelemmel nézhetek
19 Taurus EX-T 25 75 82 - A kőfalak leomlanak
20 Tűzkerék - Tűzkerék '78 (koncertfelvétel - Iváncsa, 1978.06.25)
1. Guitar Boogie (Shadoogie) 2. Johnny B. Goode 3. Wang Dang-Doodle 4. Megátkozott ember 5. Highway Chile 6. Dig That Boogie 7. Toad 8. Gonosz asszony 9. Stroll On (részletek: Spoonful és Dased and Confused című dalokból)
Radics Béla -- ének, gitár Póka Egon -- basszusgitár Döme Dezső -- dobok
"A Tűzkerék, Radics Béla egyik együttese, félúton a Sakk-Matt és a Taurus EX-T 25-75-82 között, ahol ő volt a gitárkirály, a kapitány. Jimi Hendrix, Eric Clapton és Jimmy Page budapesti helytartója. Egyik saját számában azt énekelte, hogy a Bika jegyében született, másikban, hogy Megátkozott ember. Véresre tépte a száját, amikor a fogaival gitározott, megvadultak érte. Próbált aztán olyan zenekart csinálni, amivel befuthat, de nem ment.
Saját korlátai, a közeg korlátai, mindegy, az idő elszaladt mellette, ő pedig módszeresen halálra itta magát egy angyalföldi szoba-konyhában."


Fő forrás / Main Source:
Millecentenáriumi Underground Zenei Ingázás Komputeren













UTÓHANG

# 1
„Csak rajzolom, hogy miről álmodom…” A The Qualitons KEXEK című lemezéről



HALLGASD A DEEZEREN

A KEX a magyar intellektuális zenei underground első csúcslétesítménye volt, fellépéseik nem egyszerű koncertek, hanem valódi performanszok voltak, énekesük, Baksa-Soós János vezetésével. Ettől függetlenül számos saját daluk is született, ám Baksa – az államhatalom elvárásaival összeegyeztethetetlen – viselkedése miatt szélesebb nyilvánosságot mindössze csak 1970-ben, Mészáros Márta Szép leányok, ne sírjatok! című filmje kapcsán kaphattak. A Hanglemezgyár egy kislemezt is megjelentetett velük (Elszállt egy hajó a szélben / A család), de a „támogatásból” csak ennyire futotta, a banda nem készíthetett nagylemezt.

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy a Qualitons egy kivételes együttes. Zenéjük alapját egy olyan „műfaj” jelenti, ami Magyarországon sosem létezett, mindössze néhány merész együttes (Illés, Hungaria és érintőlegesen az Omega) kísérletezett vele a hatvanas évek végén. Ez a műfaj nem más, mint a hatvanas évek második felét jócskán meghatározó angolszász pszichedelia, amely csodálatosabbnál csodálatosabb nagylemezek végeláthatatlan sorát produkálta. A pszichedelia a hatvanas években a kábítószerek által erősen befolyásolt zenét jelentette, és ezeken a lemezeken a muzsikusi képességek sokszor (egyáltalán nem mindig) háttérbe szorultak, mert sokkal fontosabb szerepet töltött be az összhangzás „elkenése”, az erőteljes visszhang (delay) vagy a hatványozott zengetés (reverb) használata. Ezzel szemben áll a Qualitons, egy vitathatatlanul felkészült muzsikusokból álló, a KEXEK című „lemezük” által (is) bizonyítottan szinte végtelen fantáziával megáldott együttes, ami a legmagasabb színvonalú muzsikálással ötvözve alkalmazza a pszichedelikus megszólalás elemeit.

# 2
Syrius Legacy: Devil’s Masquerade Reloaded/Az ördög álarcosbálja, újratöltve (CD)



HALLGASD A DEEZEREN

"37 esztendő múlva Maloschik Róbert producer kezdeményezésére egyetlen tag a klasszikus kvintettből, Ráduly Mihály (korábban szaxofon, az új csapatban hegedű) összeállt öt fiatal jazz zenésszel, akik gyakorlatilag újra feljátszották az eredeti album hét dalát. A számsorrend némileg változott, és egy saját, azaz Syrius Legacy-szerzeménnyel bővült a felvétel, ennek magyar címe „Szabad bevezetés a >>A kiáltás méhében<<-hez”, amely egy free jazz/klasszikus prog kompozíció.
Progresszív rockba ágyazott jazzes hangszerelésben bővelkedett az eredeti verzió is, itt pedig még hangsúlyosabban érvényesül az improvizáció műfaja. A hangzás teljesen kortárs, ezen belül a letisztult, őszinte, agyon producerelés-mentes fajta, tehát olyan, amilyet egy ilyen gesztus – egy hőskorbeli alapmű újragondolása – megérdemel. A meghatározó motívumokat kellő gondossággal átemelték az eredetiből, emellett jól idomuló friss rögtönzések is bekerültek a tételekbe. Mozgalmas, minőségi, magával ragadó megoldások sorjáznak az egész lemezen, szépen viszik előre a „történéseket”. Akadnak merengő, bolyongó, de kalandozós betétek úgyszintén.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése