mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2020. május 9., szombat

MAGYARUGAR ÁSATÁS 1. SZELVÉNY / FALLOW.hu excavation 1st section

Martiny együttes, Nebuló, Qualiton Jazz Együttes, Gonda János zenekara, Bajtala trió, Futurama, Bergendy, Szörényi Levente, Scampolo, Wanderers, Illés, Koncz Zsuzsa, Ács Ilona

ILLÉS
Y o u T u b e   P l a y L i s t



01 Martiny együttes - Itt a roki
02 Martiny együttes - Rock and Roll
"Magyarországon hazai gyártású hanglemezen először 1957-ben szólalt meg a rock and roll: a Martiny együttes 78-as fordulatszámú, törékeny korongján (Qualiton, T 7298) az A oldalon egy Martiny Lajos-szerzemény (Itt a roki), a B oldalán pedig az emlegetett Rock Around The Clock hallható (Rock and Roll címmel, szerzőként tévesen Elvis Presleyt feltüntetve)... az 1957 márciusában feljátszott Itt a roki vagy Rock and Roll mai füllel hallgatva inkább zenetörténeti dokumentum, semmint kuriózum. Elvben minden a helyén (dallam, harmónia, tempó), az egészből mégis hiányzik az a fajta felszabadító lüktetés, amely az amerikai felvételekben zsigerből ott van. És amely hamarosan megjelent az első fővárosi ifjúsági zenekarok koncertjein."

03 NebulóAfricana
A Nebuló tagjai a swinges, big band hangzásról minden átmenet nélkül át tudtak váltani a rock and rollos hangzásra, így 1960 és 1963 között a legnépszerűbb bandák közé sorolták őket... A Nebuló együttessel sajnos sem rádiófelvétel, sem önálló nagylemez nem készült, működése egyetlen hangzó dokumentuma az 1964-es MODERN JAZZ IV–V. ANTHOLOGY 64 dupla albumon hallható Africana."

04 Szabad Európa Rádió
05 Cseke László - Teenager party - a Szabad Európa Rádió napja 2013.10.31. OSZK
"...1959 májusában a Szabad Európa Rádió elindította a Teenager Party című műsorát, és hétvégeken ettől kezdve rendszeresen felhangzott a szignál: „Itt a Szabad Európa Rádió a 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon. A mikrofonnál és lemezjátszónál Cseke László. Jó vételt és jó szórakozást kívánok a Teenager Party mai műsorához”

06 Qualiton Jazz Együttes - Blue Moon
Gonda János zenekara
"A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1963-ban indította el a Modern Jazz Antológia sorozatát, amelynek első lemezén Gonda János zenekarának, a Qualiton Jazz Együttesnek a felvételei kaptak helyet..."

07 Bajtala - Cigánylány
"Bajtala – 1964-ben alakult, végig trió formációban játszó együttes, amely jazzes, improvizatív, majd soulos hangvételű zenéjével messze megelőzte a korát. 1965-ben megnyerte az amatőrzenekarok versenyét, de nem követte a gitárzenekarok által teremtett új zenei divatot. Ray Charlestól Steve Winwoodon át egészen a Chicagóig, mindig az igényes popzene sztárjai voltak rá nagy hatással. Felállás: Bajtala János (1944–, zongora, orgona, ének), Vigyázó László (basszusgitár), Szigeti Béla (dob). Bajtala mellett változó felállással – többek között Lakatos „Bögöly” Béla (basszusgitár, ének), Csáky Béla (dob) – a trió a hetvenes évekig az egyetemistafőiskolás közönség (Eötvös klub) egyik kedvence volt. 1965-ben Cigánylány című daluk hangvételével, előadásmódjával kakukktojásnak számítottak a korabeli beatmezőnyben..."

08 Futurama - Nem kell nékem
09 Futurama - Bolond a világ
"Futurama – 1965 szeptemberében egyetemi beatzenekarként indult, Kürtösi György, Ádám Kati (ének), Kovács György (1942–, szólógitár), Erős Sándor (zongora), Dobrovolni Tibor (dob), Nagy Imre (gitár), Darnyi Béla (basszusgitár) összeállításban. Rendszeresen játszott a Műegyetem Hess András téri kollégiumában, az Ezres Kollégiumban, az E-Klubban, a Vízműveknél és a Medikus tea klubban, valamint fellépett a Ki mit tud?-on is. A Hanglemezgyár két próbafelvételt készített velük (Nem kell nékem, Bolond a világ)..."

10 BergendyMr. Anthony’s Rock (Szörényi Levente)
"Szörényi Levente munkásságát sokan csak az Illés-korszakától ismerik. Pedig a hatvanas évek elején ő volt a mi „kis Buddy Hollynk”... első instrumentális rádiófelvételét pedig a Bergendyvel készítette (Mr. Anthony’s Rock), és csatlakozott volna a zenekarhoz, ha testvérét is hozhatja..."


11 Scampolo - Judy boogie
Az első igazán sikeres, a beatkorszak előtti idők hangulatát kifejező, zenéjét megszólaltató zenekar a Scampolo (korábban Tacskó) volt. Felállása: Faragó „Judy” István (1944–2003, gitár), Komár László (1944–2012, ének), Atkári Lajos (gitár), Varga Tibor (zongora), Markója József (szaxofon), Selmeczi Sándor (basszusgitár). Törzshelyük a Földmunkát Gépesítő Vállalat Vigyázó Ferenc utcai, 200 nézőt befogadó klubja lett... Ősszel megkezdték első kislemezük (Üzenet a Shadowsnak, Judy boogie) felvételét, de Faragó „Judyt” behívták katonának, s ezzel a Scampolo karrierje derékba tört. Fejük fölött ráadásul 1965-ben átcsapott a beathullám..."


12 Scampolo - Ne írjon fel rendőr bácsi! (zene: Presser Gábor - szöveg: S. Nagy István)
13 Scamplo - Maradj egy percig
"...1966-ban Mihály Tamás, 1967-ben Presser Gábor is tagja volt rövid ideig a zenekarnak, és ekkor slágeres felvételeket (Ne írjon fel rendőr bácsi, Maradj egy percig) készítettek..."


14 Scamplo - Levegőben
"...1969-ben ismét újabb összeállításban Led Zeppelin-, Moby Grape-sikerszámokat játszottak. Dalszerző hiányában azonban a Scampolónak nem lett igazi saját slágere (Egy öreg barátomnak, Sietős emberek, Levegőben, Aranyásó balladája, Belváros), így az évtized végétől végleg eltűntek az élvonalból..."


15 Wanderers - Prelúdium

16 Wanderers - Hajtóvadászat
"Wanderers – 1963 őszén alakult koppintós zenekar, melyet kezdetben Rédey Gábor (basszusgitár), 1965-től Hoffman Péter (dob), 1966-tól pedig Haász Albert (billentyűsök, ének) vezetett... Később a Procol Harum nevével fémjelzett klasszikus popzenére váltottak. A Wanderers elsőként Magyarországon próbálta meg a rockzenét klasszikus, nagyzenekari kísérettel párosítani. Új dalaik (Prelúdium, Hajtóvadászat) a szimfonikus rock jegyében készültek..."


"...1964. október 18-án először jelentkezett a Vasárnapi koktél, 1965. április 8-án pedig adásba került Komjáthy György újabb műsora, a Csak fiataloknak!..."

17 Illés - Ostinato
18 Illés - 64
19 Illés és Koncz Zsuzsa - Long Tall Sally
20 Illés és Koncz Zsuzsa- Chapel of Love
"Ami a briteknek a Beatles, az nekünk az Illés. Nemcsak a zenében, a szórakoztatásban kezdődött velük új időszámítás, de dalaikkal, gondolataikkal megváltoztatták egy nemzedék arculatát, gondolkodását, életről, eszményekről való felfogását... csatlakozott hozzájuk Koncz Zsuzsa, akivel 1964-ben közösen készült az első kislemez (Ostinato, 64, Long Tall Sally, Chapel Of Love)..."

21 Illés - Protonok tánca
22 Illés - Séta az aranyhúrokon
23 Illés - A magányos
24 Illés - Üzenet Eddynek
"A „nagy csapat” 1965 nyarán állt össze, amikor Illés Károly kiszállt, a dobok mögé pedig Pásztory Zoltán (1944–2005) ült. Nyáron, Verőcemaroson a Szörényi–Bródy szerzőpáros elkezdte az első magyar dalok írását, melyeket hamarosan koncertjeiken (Bosch, Törekvés, Vár klub) is bemutattak. Az instrumentális felvételek (Protonok tánca, Séta az aranyhúrokon, A magányos, Üzenet Eddynek) után..."

25 Illés - Az utcán
26 Illés - Légy jó kicsit hozzám
27 Illés - Mindig veled
"...1966-ban ezeket a számokat (Az utcán, Ó, mondd, Légy jó kicsit hozzám, Mindig veled) rögzítették az első négyszámos kislemezre..."


28 Illés - Még fáj minden csók
"Az újabb áttörést az 1966-os Táncdalfesztivál hozza (Még fáj minden csók), és dalaik lendülete, őszintesége revelációként hatott a fiatalokra..."


29 Illés - Nyári mese
30 Illés - Igen
31 Illés - Itt állok egymagamban
32 Illés - Különös lány
33 Illés - Ne gondold
"...gyakorlatilag minden daluk, kislemezük sláger lett (Nyári mese, Igen, Itt állok egymagamban, Különös lány, Nézz rám, Ne gondold). Az 1967-es Ezek a fiatalok című film nyomán pedig joggal nevezhetjük nemzedéki zenekarnak őket..."


34 Illés - Kis virág
35 Illés - Little Richard
36 Illés - Téli álom
37 Illés - Régi dal
37 Illés - Nem érti más, csak én
38 Illés - Miért hagytuk így legyen (Az oroszlán ugrani készül film zenéje)
39 Illés - Bűbájosok
40 Illés - Eltávozott nap
...1968 az Illés diadaléve. Szinte minden hónapban jelent meg kislemezük, slágerük (Kis virág, Little Richard, Téli álom, Régi dal, Nem érti más, csak én), több filmzenét komponáltak (Az oroszlán ugrani készül, Bűbájosok, Eltávozott nap). Az Ifjúsági Magazin júliusi sikerlistájának első négy helyét Illés-dalok foglalták el, majd a következő táncdalfesztiválon öt díjat kaptak (Amikor én még kissrác voltam), és Bródy ekkor írta rá a turnébusz oldalára, hogy „Magyar Állami Népi Beategyüttes”...

41 Illés - Instrumental jam













Jávorszky Béla Szilárd Honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése