mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2020. július 18., szombat

UGAR_LEMEZFORGATÓ 004 Európa Kiadó - Popzene 1987



Azokat a magyar lemezeket pakolom az ugar_lemezforgatóra, amik nicsenek a DEEZER zenetárában, ezért nem kerülhetnek be a válogatásokba, de a PATERNOSTER_MUSIC repertoárjából nem maradhatnak ki. PUNK_TUM







"Az embernek általában mindig jól esik az elismerés, bár nem mindegy kitől származik. Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó aligha kaphat értékesebb méltatást Müller Péter Sziámi önkritikus szavainál: "...csak egy nagy kudarcom volt. Az, hogy amikor szétvált a történetünk Menyhárt Jenővel, akkor ő kapta el azt, amit én szerettem volna. Bármilyen undorítóan hangzik, a populáris ezotériára gondolok. Nem arra, hogy csinálni valami szélhámosságot, ami titokzatosan hangzik, és bekajálják az emberek. Az első húsz évben én nagyon zárkózottan dolgoztam, aztán arra gondoltam, hogy jó lenne, ha minél több emberhez eljutnának azok a titkok, amelyeknek a közelébe kerültem. Ehhez képest beleszorultam hol egy hozzáférhetetlen ezotériába, hol pedig átmentem egy olyan populáris szintre, ahová nem kívánkoztam soha. Eközben az Európa Kiadó megvalósította azt, hogy ne az életről, hanem a létről szóljon, s közben érzéki szinten fogyasztható legyen." (Wanted, 1996 február)"

Európa Kiadó - Küldj egy jelet


Az Európa Kiadó 1987-es stúdiólemeze a 2001-es CD-kiadás
01. Popzene (0:00) 02. Elmentek a fiúk (7:39) 03. Toporzékolok (11:20) 04. Romolj meg (17:27) 05. Ez a város (23:00) 06. Minden eltörölve (28:13)

Európa kiadó - A szem és a száj


"A „klasszikus E.K.-felállás” ebből az időből: Menyhárt Jenő (ének, gitár), Kiss László (basszusgitár), Dénes József (gitár), Magyar Péter (dob), Másik János (billentyűs hangszerek). Az említett Balaton zenekar két tagján kívül Tóth Zoltán (Spenót) és Vető János (korábban: Trabant zenekar) is fontos szerepet játszott az együttes ekkori munkáiban."

M.U.Z.I.K.https://www.artpool.hu/muzik/ / MAGASPINCE / Európa Kiadó
...A szétvált történet, amiről szó van, ma már a magyar rocktörténelem része: miután 1981 tavaszán az URH befejezte alig féléves ténykedését, Müller Péter belépett a Kontroll Csoportba, az URH másik három tagja, Kiss László, Menyhárt Jenő és Salamon András pedig Európa Kiadó néven kezdett új program kidolgozásába...

...Az Európa Kiadó zeneileg abszolút beérett. A kezdeti reggae-hatások helyére belépett a rap, új dalok íródtak, s kialakult a műsor, amely 1987-ben Popzene címmel jelent meg nagylemezen. Erdős Péter 1985 őszén vette fel a kapcsolatot a zenekarral, tisztázták a tisztázni valókat, s munkához láttak. 400 órát töltöttek stúdióban, a magyar átlag kétszeresét - rutintalanok voltak (Másik János kivételével), viszont igényesek. De megérte. Az albumon - Lévai Júlia szavaival - "olyan kiforrott, jól artikulált és elementáris indulatokra épülő, a rock klasszikus elemeit használó" zenét játszottak, amely "a felnőttség kidolgozottsága mellett megőrizte a rock elemi erejét és avantgarde arcát is, nem sterilizálódott leszűrt, de találatképtelen produkcióvá, mint a korszak egyéb értékes, de kevésbé felkorbácsoló termékei" (Magyar Nemzet, 1987)
Erdős Péterel korrekt munkakapcsolatot tudtak kialakítani, csupán egyetlen tartalékszám felvételét vétózta meg a szövege miatt, s nem járult hozzá, hogy a borítón szerepeljen Molnár Gergely (Spions) neve, akitől pedig az LP címadó számának ötletét kölcsönözte Menyhárt Jenő. A hülyeségre, hogy a hivatalos lemezkészítéssel elárulta volna underground múltját a zenekar, Menyhárt csak vállat vont: "Egy lemez nem árulás. Hanem lemez" (Mai Magazin, 1987 február).
A Popzenén éppoly hitelesen és érzékenyen szólt az Európa Kiadó, mint azelőtt, mindarról, ami van és ami nincs, a kozmikus állampolgárt és a magyar honpolgárt körülvevő világról, alapvető érzelmekről, a szokásos több rétegbe halmozott módon, személyesből közéletibe és vissza a magánszférába fordulva - időre, helyre, tétre, befutóra. Nyerő tipp. Vagy 30 ezren megvették...

Íme minden idők tíz legjobb magyar lemeze - hvg.hu Top 30 (3.)
...A rövidéletű URH romjain alakult és már túl volt számos tagcserén, egy feloszláson, egy újjáalakuláson, és négy, lemezanyag értékű műsoron, amikor 1986-ban Erdős Péter megkereste Menyhárt Jenőt, a Kiadó igazgató-frontemberét. Egész pontosan üzent neki, hogy az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Európa Kiadó lemezt szeretne megjelentetni.
Menyhárt elfogadta a felkérést, de feltételt szabott: nincs alku, a beadott anyag, úgy ahogy van, kell vagy nem kell. Az 1987-ben megjelent albumra egy-két már ismert dal mellett főleg új számok kerültek. Menyhárt ugyanis nem egy "már megtörtént", hanem egy aktuális programot akart elkészíteni.
A Popzene még úgy is lenyűgöző, hogy a zenekar saját bevallása szerint is csetlett-botlott a stúdióban, ráadásul nem kapott elegendő stúdióidőt a lemez elkészítéséhez. A Popzene, mint a legtöbb nagyszerű lemez, felmutatja az előképeket (Bowie, Lou Reed, Talking Heads, Brian Eno, kortárs zene, jazz, elektronika), de több mint a hatások összessége - saját univerzum és sajátos kontextus. Ez a város egy távoli bolygó - és tényleg: a dalok egyszerre vannak itt és bárhol, most, akkor és bármikor, Budapesten és az idők végtelen szakadéka fölött. Időtlen, erős és érzékeny, remek, feledhetetlen lemez.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése