mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2020. július 9., csütörtök

UGAR_LEMEZFORGATÓ 003 A.E. Bizottság - Kalandra fel! 1983



Azokat a magyar lemezeket pakolom az ugar_lemezforgatóra, amik nicsenek a DEEZER zenetárában, ezért nem kerülhetnek be a válogatásokba, de a PATERNOSTER_MUSIC repertoárjából nem maradhatnak ki. PUNK_TUM




A borítót Wahorn András tervezte, hátsó oldalán kézzel írva olvasható a zenekar üzenete:



Hölgyeim és Uraim, Tisztelt vásárlók!



Önök az A. E. Bizottság lemezt tartják a kezükben, melyet figyelembe vehetnek most. Ez a zenekar az élet rögös útján ezzel lepi meg önöket érte.
A szépség tajtékos hullámai fognak végigsöpörni azon hallgatókon, akik merészelnek belekezdeni a kezdetekbe. Az ember gyakran sikítani szeret, és egyeseknek rohamaik vannak.
Be kell látnunk tehát, nem lehetünk örökké mindenkivel együtt. A mélység visszavág, az ember csókokról ábrándol, de nincs ereje élni mindig, minden hagyomány puszta. Itt kérem érzések vannak. A lényeg független.

Kalandra fel!





Öncélú oldal
Köszöntő – 0:17
Putty-putty – 2:50
Brutális – 1:25
Konyhagyeplő – 2:41
Linaj, linaj, van-van-van – 3:44
Ne nagyon gesztikulálj – 2:49
Vaniliaálomkex – 2:40
Bestia – 4:03
Versike – 0:54
Na ne hülyéskedj – 1:30

Végcélú oldal
Egy lány kéne nekem – 5:10
Már megint ez a depresszió – 4:09
Nem bírom a gyűrődést' – 1:59
Mindez én vagyok – 2:32
Kamikázé – 2:42
Szerelem, szerelem – 4:22


Az együttes tagjai
Bán Mária – dob, Kukta Erzsébet Kokó – ének, parasikolyok, Kecskés Kriszta – ének, depresszió, feLugossy László – ének, Szulovszky István – szólógitár, ef Zámbó István – orgona, basszusgitár, szólógitár, ének, Wahorn András – szaxofon, orgona, basszusgitár, ének, különleges effektusok

Közreműködött
Bernáth(y) Sándor – gitár (Putty-Putty, Vaniliaálomkex), Ruzicska Tamás – ütőhangszerek, Victor Máté – csemballó (Brutális), Simon Éva – ének (Brutális), Fákó Árpi – ének (Brutális)



M.U.Z.I.K. / MAGASPINCE / Bizottság

"...Szabadidő-zene, határozták meg önmaguk műfaját. Ebben minden benne volt. Hogy nincsenek külső kényszerek, korlátok, kötöttségek, kötelezettségek: csak az irányít, ami belülről jön. Amikor belülről az jött, hogy a hivatalos művészképzésből kimaradt autodidaktaként csoportba kell szerveződni, közösen csinálni valamit, mindent, akkor Szentendrén megalapították a Vajda Lajos Stúdiót. Amikor az jött belülről, hogy zenélni kell, zenélni kezdtek, a Vajda Lajos Stúdióból meg kinőtt a Bizottság. Amikor pedig a Bizottság már rutinná, munkahellyé vált volna, s mindez túl sok ego-összeütküzéssel párosult, hát föloszlatták..."

A. E. BIZOTTSÁG - Rockbook
"...Első nagylemezük a Kalandra fel! (1983) címet kapta. Abban az évben kiadott nagylemezek közül a 29. legkelendőbb lett, több mint 20 (ef Zámbó közlése szerint 30-40) ezren vették meg. A Kalandra fel! az első magyar alternatív zenei album lett, amelyben Kecskés Kriszta vendégszerepelt a Már Megint Ez A Depresszió c. számmal. Ez lett egy új kulturális időszak szimbóluma. A hatóság a lemez kiadása előtt annyit kért: a Központi Bizottságra való tekintettel változtassanak nevet. Így lett az együttesből A. E. (azaz Albert Einstein) Bizottság.
Arról, hogy az aczéli 3T („tilt, tűr, támogat”) rendszerében hogyan kaphattak szereplési lehetőséget, ef Zámbó István a következőt nyilatkozta: „A 80-as évek elején már-már mozgalommá kicombosodott alternatív és new wave zenei életben a monopolhelyzetben lévő magyar hanglemezgyár egyik munkatársa említette, hogy őket nem keresik meg ezek a zenekarok kiadás és megjelentetés céljából. Ezt mi hallottuk és a zenekarból Wahorn András rögtön bement és tolmácsolta a készségünket, hogy mi nagyon szívesen csinálnánk lemezt.”

Íme minden idők tíz legjobb magyar lemeze - hvg.hu Top 30 (3.)
...a Bizottság nem direktben politizált. Persze szürrealizmusa mögé nem lehetett nem belelátni az akkori mindennapok lehetetlenségét és kifordított-befordított valóságát, mint ahogy a Bizottság egyébként, úgy ahogy van, elképesztő valóság és művészet-turmixgép, valamint kalandtúra Tibettől Békásmegyerig. Pop-art és dada és altesti poénok. Jazz-punk, pszichedélia és hétköznapi mosogatólé, meg visszaböfögött színtelen-szagtalan Kelet-Közép Európa, szerelem és köpni-kell. Egyszeri táncos-zenés-kvázi-színházas-képzőművészeti zárvány, ami csak itt és csak akkor, és csak arra néhány évnyi alkotói időre jöhetett létre.

A világ legjelentősebb kortárs gyűjteményébe került a Bizottság


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése