mixtapes for weathers and moods / music for good days and bad days


For nonstop listening of players' tracks you must login to DEEZER music site! / A lejátszók számainak zavartalan hallgatásához be kell lépned a DEEZER zeneoldalra.

2018. szeptember 30., vasárnap

2018.09.30. # magyarugar:MiX # 33 válogatott szám 1996-1988



2018.09.30. # magyarugar:MiX # 33 válogatott szám 1996-1988 >>Anima Sound System, Millenniumi Földalatti Vasút, Téli Márta, Kispál és a Borz, Peter Ogi, Faxni, Kretens, Tankcsapda, Ugatha Christie, KFT<<


Z E N E  /  M U S I C


LISTEN THE PLAYLIST ON DEEZER.COM
http://www.deezer.com/playlist/1681171971

magyarugar címke A lejátszó mindig a legújabb playlist számait játssza. / The player always plays the latest playlist tracks.

1996-1988


Anima Sound System
Hungarian Astronaut 5:29
Isten, dob, basszus 7:37
~ Hungarian Astronaut 1996
Anima 15 / Jávorszky Béla Szilárd – Népszabadság 2008
...idén tizenöt éve annak, hogy a Prieger-testvérek, Zsolt („elektronikus hangszerek”, effektek, hangszerelés, píár) és Szabolcs (multiinstrumentalista) megalapította a hazai elektronikus színtér talán legismertebb csapatát. Németh Gergely másfél évvel későbbi csatlakozásával pedig létrejött az a hármas, amely a továbbiakban alapjaiban határozta meg a zenekar fejlődési irányát. S ha van valami fix ebben a másfél évtizedes múltra visszatekintő együttesben, az az állandó változás... ezt követően úgy vélték, a hangzásnak mindenképp jót tenne egy fiatal népdalénekesnő bevonása. Ugyanabban az épületben próbáltak, ahol a Vasi Népdalstúdió működött, amit ráadásul Németh Gergő édesanyja, Tanai Erzsébet vezetett, ő ajánlotta a figyelmükbe az akkor tizennyolc éves Bognár Szilviát. Már vele készült az 1995-ös Shalom, amelyen számos olyan elemet (magyar és roma népzene, klezmer, dub) fel lehetett fedezni, ami a későbbi érett, folk/tánc ötvözetű Anima-hangzást meghatározta. Az 1996-ös Hungarian Astronaut-on a jungle, a csángó népzene és a triphop közös pontjait keresték. Az igazi áttörést pedig az 1997 végén publikált Anima hozta meg nekik...


Millenniumi Földalatti Vasút
Stalker Bár 12:26
Tavaly Marienbadban 3:19
Schnell szívem, schnell vérem 9:57
~ MILLFAV 1984-1995
Ki volt mondva az, amire általában az emberek nem mernek gondolni, vagy csak ritkán egyedül.
A zenekar ma is aktuális lehetne. A zakó, a nyakkendő, meg a hivatal, ma is üldöz, bár a módszerei kifinomultabbak.



Téli Márta
Interplay 5:15
Twisted 4:09
No More Blues 3:28
My Funny Valentine 7:50
~ Quiet Motion 1994
Téli Márta - Manapság inkább mosolyog / 1999 Jávorszky Béla Szilárd – Népszabadság 
Az egyetlen magyar jazzénekesnő, aki elvégezte a világ első számú jazzzakadémiáját. A bostoni Berklee College Of Music-on az éneklés mellett hangszerelést, zeneszerzést, zeneelméletet és instrumentális improvizációt tanult. Magyarország azonban nem az a hely, ahol a jazzénekesnők jazzből élni tudnak...
Térjünk vissza a Berkleere. Egy kezemen meg tudnám számolni, hány magyar jazzmuzsikus végezte el, énekesnő - rajtad kívül - eddig ráadásul egy sem. Hogy lehet az, hogy visszatérted után nem sikerült érvényesülnöd a kiadóknál?
- Nem volt rám igény. Körbejártam a hazai kiadókat, de amikor mondtam, hogy jazzlemezt szeretnék, csak a rázták a fejüket. Mondták, énekeljek inkább popzenét. Felkértem hát néhány szerzőt, köztük Lerch István, írjanak nekem dalokat, a kész produkcióval azonban megint nem voltak elégedettek. Túl igényes, érveltek, próbálkozzam inkább a rappeléssel. Ha még szőkére is festem a hajam, még a karrierem is beindulhat. Köszöntem szépen.




Kispál és a Borz
Zsákmányállat 4:26
Dal poharakról 3:04
Tingli-tangli 3:42
Ágy, asztal, TV 2:29
~ Ágy asztal tévé 1993
Nem kéne itt undergroundot emlegetni... Szőnyei Tamás
Ha van egy zenekar, amelyik ennyire szarik minden megszokásra és előfeltevésre. Ha van egy zenekar, amelyikben mind a három fiú ennyire és így bír muzsikálni. Ha van ez a Lovasi nevezetű; ez basszusozik, énekel és olyan szövegeket ír, mint senkise. Nem avantgárd, nem experimentum, semmi ilyesmi, mégis. Aki egyetlen számot is hallott már tőlük, az tudja. Egyszerű a Kispálban minden, maguktól értetődnek a dalok, nem meg vannak írva, hanem csak úgy vannak. Kispálék nem reflektálják a helyzetet, hogy rakkzenekar ők egy kelet-európai izében, ahol minden olyan más, legfeljebb az itt a címben idézett tréfa vonatkozik erre, mindjárt az első számban; lehet, hogy becsapás, de ahogy hallgatom a Lovasi nemtörődöm énekét, ahogy oda-se-figyelve keni el a szavak végét, ahogy úgy énekel, mintha beszélne, nincs mit tenni, csak az jut eszembe, hogy ugye ezt hívjuk költészetnek. Ugye. Soha sehol egy közhely se. Azt nagyon nehéz. Azt  nem lehet megcsinálni, annak lennie kell.


Peter Ogi
1990 Free 3:50
It's All In My Mind 4:22
Crack Summer 4:300
Songs 1993
"Nem mi kaptuk a pofonokat" - Peter Ogi zeneszerző a Spionsról 2010 
2009 ősszel Underground katalógus címmel CD-válogatás jelent meg az 1980-90-es évek fontosnak tartott hazai zenekarainak archív anyagaiból. A gyűjtemény egyik legizgalmasabb darabja azonban még a hetvenes évek végéről származik: ez a maga korában alig ismert, de azóta a magyar punk "kályhájának" tartott Spions felvételeit tartalmazza. Az együttes alapítói, Molnár Gergely énekes-szövegíró és Hegedűs Péter gitáros-zeneszerző már 1978-ban elhagyta Magyarországot, s külföldön próbált szerencsét, de hamarosan elváltak útjaik. Hegedűs Peter Ogi néven vált ismertté. Íme a Spions története az ő előadásában.
"Egy picit elsiratni ezt a valamilyen országot" 2015
A káoszban mindenki sérül – Peter Ogi szerint oka van, hogy az első magyar punkzenekar, a Spions egykori tagjai közül egyedül őt fogadta be a későbbi magyar underground. A több évnyi hallgatás után életútjának görbéit kompenzálni akaró, visszatérésre készülő gitárossal zeneipari Don Quijotékről, a világégés vallásáról és aranyszívű fasisztákról beszélgettünk.


FAXNI
Kiálts az égre '88 6:08
Óperencia '90 4:59
Annyi minden '91 5:02
Kiadatlan 1992






Kretens
Térdejjbe!!! 2:39
Kocsmaország 3:01
Rest of Kretens  (2014)







Tankcsapda
Johnny a mocsokban 2:41
Magányos repülő 3:30
Baj van 2:16
~ Punk&Roll 1990
Az első szárnypróbálgatások után hivatalosan 1989. október 14-én alakult meg a banda, ezen a napon léptek fel először ezen a néven, az Auróra előzenekaraként, Debrecenben. Első demófelvételeiket már 1989 decemberében elkészítették, Baj van!! címmel. Első két albumukon a számok döntő többsége még punk stílusú volt, de az idő haladtával egyre inkább egy igazi rockbandává alakultak át, melyből kifolyólag egyre kevesebb punk stílusú számuk született.
Az 1990-es év állandó turnézással telt, több külföldi (német) és hazai helyszínen szerepeltek, többek között a Petőfi Csarnok színpadán is. Az állandó utazás ellenére 1990 nyarán elkészítették első stúdióalbumukat Punk and Roll címmel... (Rockbook)
Hogyan legyél rocksztár 10 egyszerű lépésben?


Ugatha Christie
Nekilöktek 4:06
Vadonban vadon 5:08
Világhamvasztó 3:02
Csak lassan 8:53
~ Világhamvasztó 1989
„Én vagyok a cigány Lou Reed”
Már eleve, hogy úgy hívták: Őz. Már eleve, hogy akkor halt meg, amikor bezárták a Vidámparkot. Már eleve, hogy azt mondta magáról, ő a cigány Lou Reed. Nem mondom, hogy mindig szeretni lehetett, de melyikünket lehet mindig szeretni? Jó ember volt, ahogy Jeli András basszusgitáros-grafikus posztolta Őz halálának napján – ennél jobban nem lehet elmondani, ennél okosabb nem is próbálnék lenni. Népmesei figura volt. hajnóczy péteri, krúdy-i, rejtő jenői, hrabali figura. Meg rock and roll-hős, a panelból, Csepelről. 


KFT 
Gyorsbüfé 5:33
Szeged 4:12
A vágy villamosa 4:29
Otvenévesen Honoluluban 4:44
~ Édes élet 1988
Laár András:  Régen volt egy olyan érzésem, hogy ebben az országban létezik olyan, hogy kultúra. És képzeljétek el, egy ideje azt érzem, hogy ilyen már nincs. Amit lehet, azt célirányosan, üzleti alapon lekaszálják, egyébként meg számos esetben azt nyomják, akinek bármiféle politikai érdekeltsége van. Mi pedig soha nem politizáltunk se jobbra, se balra, és a mai napig is az van, hogy nem állunk be senkinek a kampányába.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése